× Close languages

Med Holtabs lösning kunde norsk järnväg öka trafiken

Med Holtabs lösning kunde norsk järnväg öka trafiken

När norska Banverket behövde hjälp för att kunna öka trafiken längs den viktiga Gjøvikbanan norr om Oslo var Holtab med och levererade en mobil kopplingsstation.

Det var drygt 10 mil norr om Oslo som den norska motsvarigheten till Banverket, Bane NOR, behövde en kopplingsstation. Stationen, som skulle placeras i Gjøvik, skulle vara mobil för att i framtiden kunna flyttas.

– Att vi skulle leverera projektet enligt norska krav och regler gjorde arbetet lite extra spännande och utmanande, säger Linus Olofsson, projektledare på Holtab.

Eitech var beställare
För att skapa en kopplingsanläggning som skulle fördela kraften via utgående linjer till olika kontaktledningssektioner valde entreprenören Eitech att samarbeta med Holtab. Uppgiften blev att på ett kostnadseffektivt sätt ta fram en högkvalitativ produkt.

Anläggningen skulle konstrueras och byggas i Tingsryd och sedan transporteras till Gjøvik i Norge. Eitech tillhandhöll ställverk medan Holtab levererade byggnad och gjorde installationerna.

Bidrar till god arbetsmiljö
För Eitech är det mycket värt att stationsanläggningar kan färdigställas och funktionstestat i Holtabs verkstad. Anledningarna är flera.

– Förutom att det blir hög kvalitet finns det stora fördelar när det kommer till arbetsmiljö och säkerhet. Att vara kort tid på anläggningsplatsen ger dessutom minimalt med störningar för andra entreprenörer som är verksamma på samma plats, säger Karl-Jörgen Mathiasson som är enhetschef på Infra kraft på Eitech Engineering.

– Tillsammans har vi skapat en smart anläggning som både är kostnadseffektiv och håller högsta kvalitet. Att vi byggde den på plats här i Tingsryd var en stor fördel och bidrog till en smidig produktion, säger Linus Olofsson.

 

Utmaning

En kopplingsanläggning skulle levereras till järnvägen i Norge, och det med norska krav. Den skulle vara mobil och klara av högt uppställda mål gällande funktionalitet och kvalitet.

Lösning

Holtab skapade en kompakt byggnad som innehöll 11 ställverksfack. Den hade ett separat rum för kontrollutrustning, med totalt 7 skåp. Den var endast 13,55 meter lång och 3,5 meter bred.

Resultat

Efter att anläggningen färdigställts på fabriken i Tingsryd transporterades den till Norge. Den norska motsvarigheten till Banverket, Bane NOR, är nöjda med anläggningen och den används i dag vid järnvägen. Eitech har option på tre liknande anläggningar.

Vill du veta mer kontakta

Linus Olofsson

Linus Olofsson

0477-550 21

linus.olofsson@holtab.se

Fler Branschnyheter, Holtab, Referenser