× Close languages

Egen solcellsanläggning första steget i Holtabs miljövision

Egen solcellsanläggning första steget i Holtabs miljövision

Holtab har en miljövision kallad ”Nettoelleverantör till 2025”. Ett första steg mot denna var att inviga en egen solcellsanläggning på fabriken i Tingsryd.

Holtab har lång erfarenhet att leverera lösningar till de solenergiparker som anlagts i Norden på senare år. Produkterna är beprövade och väl fungerande i dessa komplexa miljöer. Därför ville man också göra en insats på hemmaplan.

– Det är viktigt att vi är med och bidrar till energiomställningen i världen så att vi på sikt får ett hållbart samhälle, säger Patrik Persson, Holtabs vd.

En solcellsanläggning passar dessutom bra på ett företag som Holtab, där företagets produktion mestadels sker på dagtid. Det gör att man kan utnyttja anläggningen, som invigdes i början av december 2017, maximalt. Sammanlagt har Holtab investerat 2,4 miljoner kronor och klätt hela fabrikstaket och ena fasaden med 624 paneler. Anläggningens beräknas ge 182 000 kilowattimmar på ett år, vilket motsvarar en femtedel av Holtabs totala elförbrukning.

– Det känns otroligt kul. Nu bidrar vi till energiomställningen i världen. Vi har blivit klimatsmarta, säger Patrik Persson. Holtab har en miljövision kallad ”Nettoelleverantör till 2025” och solcellsanläggningen var ett första steg mot att nå den.

– Styrelsen har gett klartecken till att fortsätta arbetet och nu sätter vi igång med fler projekt. Bland annat tittar vi på fler takytor på området och vi satsar på elbilar, berättar Patrik Persson.

Arbetet med att bygga en anläggning på området har länge drivits av frivilliga inom Holtab. Engagemanget har varit stort och vid invigningen konstaterade Sanna Moberg, som till vardags arbetar som inköpare på Holtab, att man är stolt över företagets miljöperspektiv.

– Det känns kul att vi har lyckats ro det i hamn. Vi är väldigt nöjda med resultatet.


Fakta:

624 paneler á 335W
Teoretisk effekt 209 kW
Årsleverans 182 000 kWh
Invigdes 6/12 2017
Följ produktionen

Fler Branschnyheter, Hållbarhet