× Close languages

Lyckad praktik för de som går elutbildningen för kvinnor

Lyckad praktik för de som går elutbildningen för kvinnor

Att arbetsplatser blir bättre av mångfald och att branschen behöver mer kompetens är inget nytt. Det var en av anledningarna till att vi, tillsammans med matchningsföretaget Montico, startade en elutbildning som riktar sig till kvinnor.

Under senvåren 2021 drog utbildningen i gång och just nu är det fyra kvinnor som precis avslutat en tre veckor lång praktikperiod i Holtabs fabrik i Tingsryd. Under hösten och vintern ska de läsa teoretiska kurser innan det är dags för nästa praktikperiod i Tingsryd i början på nästa år.

Det finns inga fördomar på Holtab

Valerie Wallsköld är en av kvinnorna som går utbildningen hos Montico. Hon berättar att hon gillar att skruva och att det var tack vare att utbildningen enbart riktar sig till kvinnor som det kändes tryggt att söka.

– Visst fanns det en nervositet innan praktiken men all oro är som bortblåst nu. Jag trodde att det skulle vara en helt annan kultur här men det finns inga fördomar och alla jag mött har varit både välkomnade och hjälpsamma, förklarar Valerie.

Valerie berättar också att hon och de hon går utbildningen tillsammans med är duktiga på att stötta varandra och att de har en bra sammanhållning.

Kommunikationen har fungerat väldig bra

För att skapa bästa möjliga förutsättningar under praktiken blev de tilldelade var sin handledare som delvis lyftes ur den ordinarie produktionen för att kunna fokusera på att handleda och göra praktiken så värdefull som möjligt.

Emil Lövgren, som var Valeries handledare, berättar att han tyckte att det var ett kul avbrott i vardagen att vara hennes handledare och att kommunikationen dem emellan har fungerat väldigt bra.

– Det har verkligen funnits tid till att visa upp de olika montagedelarna ordentligt. Vi har kunnat gå runt i fabriken och prata om och titta på de olika montagestadierna och hur produkterna ser ut när de är färdigmonterade, berättar Emil.

Vi fortsätter satsningen

Satsningen på elutbildningen och samarbetet med Montico är något som vi vill fortsätta utveckla och arbeta med eftersom vi vill ha fler kvinnor till elbranschen.

– Vi kommer fortsätta satsningen och tillsammans med Montico tittar vi nu på möjligheten att ha förutsättningslösa träffar framöver där vi kan presentera Holtab och Monticos elutbildning samt vad den kan leda till, säger Pernilla Sundén som är HR-ansvarig på Holtab.

Samarbetet mellan Holtab och Montico har inspirerat andra företag i Småland att starta liknande utbildningar för att locka fler kvinnor till industrin informerar Marcus Sjöqvist som är affärsutvecklare på Montico.

För mer information, kontakta gärna:

Patrik Persson, vd Holtab, 070-216 62 14, patrik.persson@holtab.se
Marcus Sjöqvist, Affärsutvecklare Montico, 0470-78 81 82, marcus.sjoqvist@montico.se
Pernilla Sundén, HR-ansvarig Holtab, 070-148 00 30, pernilla.sunden@holtab.se

 

På bilden ser vi handledare Emil Lövgren och Valerie Wallsköld. 

Fler Branschnyheter, Holtab, HR