× Close languages

Energi- och digitaliseringsministern besökte Holtab

Energi- och digitaliseringsministern besökte Holtab

Den 27 april 2022 hade Holtab besök av energi- och digitaliseringsministern Khashayar Farmanbar (s). Det var ett välkommet besök med samtal kring energibranschen och vad som behöver ske för att samhället ska kunna möta framtidens behov inom elektrifiering.

Energi- och digitaliseringsministern är ute på turné och besöker varje vecka olika delar av landet. Hans pressekreterare Amalia Pedersen berättar att det är fullspäckat schema och att varje onsdag ägnas åt besök i näringslivet.

När Khashayar Farmanbar (s) under onsdagen besökte Holtab i sällskap av bland andra representanter från Tingsryd kommun och Socialdemokraterna Kronoberg togs de emot av vd Patrik Persson och strategi- och affärsutvecklingschef Peter Ackebjer. Under besöket diskuterades bland annat kompetensbehovet i branschen, det ökade behovet av el drivet av energiomställningen och tillståndsprocessen men också byggnationen av mer förnybar energiproduktion.

– Alla dessa delar är viktiga pusselbitar för att vi gemensamt ska lyckas med energiomställningen så det är kul att diskutera dessa frågor med någon som kan påverka, säger Peter Ackebjer på Holtab.

Från vänster i bild: Patrik Persson vd Holtab, Khashayar Farmanbar (s) energi- och digitaliseringsministern, Robert Olesson (s) styrelseordförrande Kronobergs partidistrikt, Peter Ackebjer strategi- och affärsutvecklingschef Holtab, Otto Berglund (s) försteombudsman,  Christer Kratz kommunchef Tingsryd, Nicklas Johansson fackligt förtroendevald IF Metall och Mikael Jeansson (s) kommunalråd. (S), Christer Kratz kommunchef.

Besöket bestod främst av en rundtur i produktionen där vi berättade om vår verksamhet. Det var en mycket intresserad och nyfiken minister som ställde många frågor och Holtabs personal berättade mer än gärna om vilka möjligheter elektrifieringen skapar.

– Vi upplever att ministern var imponerad av vad vi åstadkommer här på Holtab. Både vad gäller våra produkter och vårt hållbarhetsfokus som vi har med solcellsanläggningen, elbilar och eltruck, förklarar Holtabs vd Patrik Persson.

Från vänster i bild: Patrik Persson vd Holtab, Khashayar Farmanbar (s) energi- och digitaliseringsministern.

Naturligt under samtalen kom vi också in på de utmaningar branschen står inför gällande framtida kompetensbehov och vikten av att hitta rätt personal.

– Kompetens och kunskapslyft har ett stort fokus i partiet och jag för en dialog med utbildningsministern Anna Ekström om hur utbildningarna bör utformas framgent för att kunna täcka kompetensbehovet inom industrin, berättar energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (s).

Även frågan om vi kan komma att se företag som Holtab som en eventuellt samhällsviktig verksamhet kommer upp. Ministern förklarar att den frågan ligger hos justitieministern men att det pågår en diskussion just nu kring hur Sverige ska fungera i händelse av kris eller krig.

Ministern belyste flera gånger att energibranschen är en framtidsbransch och vi på Holtab kan inte mer än att hålla med. På Holtab skapar vi goda möjligheter för ett elektrifierat samhället och tillsammans har vi kraft att förändra.

Fler Branschnyheter, Holtab