× Close languages

Holtabs solceller viktig del av offensivt miljötänk

Holtabs solceller viktig del av offensivt miljötänk

Det har gått drygt tre år sedan solcellspanelerna på Holtabs fabrik i Tingsryd invigdes. I dag motsvarar produktionen 15 procent av Holtabs energiförbrukning och sedan starten har solcellerna hjälpt till att minska koldioxidutsläppen med många ton.

– Vi har som mål att bli elnettoleverantör till år 2025, det vill säga att vi ska tillverka mer el än vad vi gör av med. En viktig del i satsningen är våra egna solceller, säger Sandra Bergh Rydiander, kvalitetschef på Holtab.

 

”Planerar för fler insatser”

Panelerna sitter på taket och fasaden av den byggnad som kallas Måleriet. Under drygt tre års tid har solen lyst på dem och gett hela 542 678 kWh förnybar el, vilket motsvarar 68 ton minskade koldioxidutsläpp.

– Det ligger i nivå med vår målsättning när solcellerna invigdes. För att bli självförsörjande på el planerar vi fler insatser, både för mer solcellsel och för annan typ av förnybar elproduktion. Dessutom ser vi kontinuerligt över hur vi kan få ner energiförbrukningen, säger hon.

 

Sandra Bergh Rydiander,  kvalitetschef på Holtab.

Sandra Bergh Rydiander, kvalitetschef på Holtab.

 

Energieffektivisering pågår

Verksamheten i Tingsryd energieffektiviseras hela tiden för att få ned den totala förbrukningen. Det investeras i ny teknik gällande uppvärmning, belysning och ventilation. Alla tjänstebilar är i dag el-/laddhybrider.

– Alla truckar som används på området förutom en är uppladdningsbara. Ett projekt pågår för att utveckla hur även den största trucken ska kunna vara eldriven. Det ska vi lyckas med, säger Sandra.Fakta: 
  • Holtab tillverkar el i sin egen solcellsanläggning. Den invigdes för drygt tre år sedan, 6 december 2017. 
  • Investeringen var på 2,4 miljoner kronor. 
  • Totalt har Holtab producerat 542 678 kWh förnybar solcellsel.
  • Det motsvarar cirka 68 ton minskade koldioxidutsläpp. 
  • I dag står elproduktionen för 15 procent av Holtab totala elkonsumtion. Målsättningen är att Holtab ska vara nettoelleverantör 2025. 
 
Läs mer

Fler Hållbarhet, Holtab