× Close languages

Holtab och Montico anordnar elutbildning för kvinnor

Holtab och Montico anordnar elutbildning för kvinnor

Elbranschen behöver fler elmontörer – och fler kvinnor. Därför anordnar Holtab och Montico elutbildningar för kvinnor i både Tingsryd och Olofström under 2023. Delar av utbildningen sker på distans.

Det är tredje året i rad som Holtab anordnar utbildningen tillsammans med Montico. Nytt för i år är att utbildningen anordnas även i Olofström. Bland kurserna finns bland annat elkraftteknik, elinstallationer, elmotorstyrning och praktisk ellära.

Utbildningen har tidigare resulterat i många deltagare, och några av kvinnorna arbetar idag på Holtab.

– Mångfald är viktigt för alla företag men på lite längre sikt handlar det om att trygga kompetensförsörjningen. Holtab växer och vi kommer att behöva rekrytera många elmontörer framöver, både kvinnor och män, säger Pernilla Sundén, personalchef på Holtab.

 

”Vill rekrytera”

Enligt siffror från branschorganisationen Installatörsföretagen uppger 90 % av elteknikbranschens företag att de har svårt att rekrytera. Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 % kvinnor.

– Många företag vill växa men har svårt att rekrytera. Vi ser oerhört positivt på den här typen av samarbeten där vi hjälper företag hitta nya medarbetare samtidigt som vi gör branschen mer jämställd, säger Marcus Sjöqvist, affärsutvecklare på Montico.

Sedan Holtab fattade ett aktivt beslut att få fler kvinnor att söka sig till Holtab har andelen kvinnor på företaget ökat, från 10 % till 18 %.

– Det känns fantastiskt bra och vi hoppas att ännu fler kvinnor ska upptäcka elmontörsyrket och Holtab med hjälp av elutbildningen, säger Pernilla Sundén.

 

Mer om utbildningen

Elutbildningen för kvinnor är en kommunal vuxenutbildning som anordnas av Montico i samarbete med Holtab. Delar av utbildningen genomförs på distans med möjlighet för deltagarna att själva påverka startdatum.

Praktik på 6–8 veckor kommer att genomföras i Holtabs fabriker i Tingsryd eller Olofström och utvalda teoretiska delar utförs hos Montico. 

Den 24 och 25 januari hålls rekryteringsträffar i Tingsryd respektive Olofström med information om utbildningen.

Läs mer om rekryteringsträffen / utbildningen.

Ladda ner pressbilder här.

Vill du veta mer kontakta

Pernilla Sundén

Pernilla Sundén

Personalchef

070-148 00 30

pernilla.sunden@holtab.se

Fler Branschnyheter, Hållbarhet, Holtab