× Close languages

Strålande start för Holtabs solceller

Strålande start för Holtabs solceller

Det blev ett bra första år för Holtabs eget solcellsprojekt. Nästan en femtedel av Holtabs elförbrukning har kommit från den förnybara energikällan.
– Det känns helt fantastiskt. År 2025 är målet att vi ska producera mer el än vad vi förbrukar, säger Holtabs vd Patrik Persson.

Sommaren var en av de soligaste som uppmätts i Sverige och därmed fick Holtabs nyinstallerade solceller också en bra start.

Det var i december förra året som solcellerna invigdes. De finns på taket och på ena fasaden på en av lokalerna på Holtabs fabriksområde i Tingsryd.

När mätaren nyligen lästes av, efter exakt 365 dagar, hade det blivit hela 176 000 kilowattimmar.

Miljövänligt energialternativ

Det motsvarar 69 ton minskade koldioxidutsläpp eller att drygt 230 träd hade planterats. Det innebär även att en femtedel av Holtabs elförbrukning under året har kommit från de egna solcellerna.

– Det ger en bra känsla att vi är med i omställningen mot ett mer hållbart samhälle. Vi har i flera år levererat lösningar till våra kunder som har solenergiparker i Norden. Nu har vi även ordnat en egen anläggning, säger Patrik Persson.

Nettoelleverantör 2025

Ett viktigt skäl till att starta solcellsprojektet har varit för öka de anställdas kunskap om förnybara energikällor. Arbetet med att bygga en anläggning på området har länge drivits av frivilliga inom Holtab.

– De som var med i gruppen har fått en väldigt bra inblick i hur det är att driva ett sådant projekt till beställning. De har dessutom lärt sig hur snabbt marknaden utvecklas. Jag tror att energiomställningen i världen kommer att gå väldigt fort de närmaste åren, säger Patrik Persson.

Holtab är i uppstartsfasen av ett nytt solcellsprojekt som ska resultera i att fler byggnader på området kläs med solceller. Därmed kommer ännu mer av Holtabs el i framtiden att komma från miljövänliga energikällor. År 2025 är målet att Holtab ska producera mer el än vad företaget förbrukar, det vill säga att bli en nettoelleverantör.

Fakta

  • Solcellsanläggningen på området består av 624 paneler á 335W.
  • De levererade 176 000 kWh från december 2017 till december 2018.
  • Det motsvarar 19 procent av Holtabs totala energiförbrukning.
  • Holtab startar nu ett projekt för att utvidga anläggningen.

Här kan du följa produktionen av el löpande.

 

Artikel från invigningen ett år tidigare:

Egen solcellsanläggning första steget i Holtabs miljövision

Vill du veta mer kontakta

Patrik Persson Moberg

Patrik Persson Moberg

VD

0477-550 04

patrik.persson@holtab.se

Fler Hållbarhet, Holtab