× Close languages

Ny utbildning ska locka fler kvinnor till elbranschen

Ny utbildning ska locka fler kvinnor till elbranschen

Det behövs fler kvinnor i elbranschen. Därför startar Holtab och Montico en elmontörsutbildning i Växjö som riktar sig till kvinnor.

– Alla arbetsplatser blir bättre av mångfald, men på sikt handlar det om kompetensförsörjning. Sverige står inför en gigantisk omställning när stora delar av samhället ska elektrifieras – branschen behöver mer kompetens, säger Patrik Persson, vd på Holtab.

Utbildningen är en kommunal vuxenutbildning som anordnas av Montico i samarbete med Holtab. Bland kurserna finns bland annat elkraftteknik, elinstallationer, elmotorstyrning och praktisk ellära. Utbildningen påbörjas i april.

– Vi ser jättepositivt på den här typen av samarbeten där vi tillsammans kan stärka svensk industri och göra den mer jämställd. Som utbildningsaktör är det viktigt att vi är lyhörda och anpassar utbildningarna efter de behov som finns, säger Marcus Sjöqvist, affärsutvecklare på Montico.

”Vi vill rekrytera”
Arbetsplatspraktiken på 6–8 veckor kommer att genomföras i Holtabs fabrik i Tingsryd. Efter avklarad elmontörsutbildning är jobbmöjligheterna goda då det råder en brist på utbildade elmontörer.

– Utbudet i yrkeslivet är brett och behovet av ny kompetens stort. Vi vill gärna rekrytera och hoppas att några av dem som genomför utbildningen ska komma till oss på Holtab, säger Pernilla Sundén, HR-ansvarig på företaget.

Två procent kvinnor
Enligt siffror från branschorganisationen Installatörsföretagen uppger så många som 95 procent av elteknikbranschens företag att de har svårt att rekrytera. Branschen är en av de mest ojämställda med bara två procent kvinnor.

Läs mer om utbildningen här.

Ladda ner pressbilder här.

För mer information, kontakta gärna:
Patrik Persson, vd Holtab, 070-216 62 14, patrik.persson@holtab.se
Marcus Sjöqvist, Affärsutvecklare Montico, 0470-78 81 82, marcus.sjoqvist@montico.se
Pernilla Sundén, HR-ansvarig Holtab, 070-148 00 30, pernilla.sunden@holtab.se

Fler Hållbarhet, Holtab, HR