× Close languages

Deras insamling räckte till tre jordbävningssäkra hus i Nepal

Deras insamling räckte till tre jordbävningssäkra hus i Nepal

Tre studenter på Linnéuniversitetet i Växjö – Elinor Franzén, Lisa Aspsjö och Lydia Douglasdotter – samlade in 75 000 kronor till jordbävningsdrabbade Nepal. Pengarna har nu använts för att bygga tre jordbävningssäkra hus i Majhigaun, samma by som vi på Holtab är engagerade i.

Den 25 april 2015, kl 11:56 lokal tid, drabbades Nepal av en omfattande jordbävning som orsakade förödande skador på flera håll i landet. Magnituden beräknades till 7,8 på richterskalan och 2 600 människor dödades och över 14 000 skadades.

Elinor, Lisa och Lydia, som till vardags studerar programmet Fred och utveckling på Linnéuniversitetet i Växjö, ville göra något för dem som drabbats och startade en insamling.

– Vi började med att uppmana alla vi kände via Facebook att swisha minst en tia. Sedan var vi med och ordnade föreläsningar och events, sålde sjalar från Nepal med mera. Målet var att samla in pengar till ett nytt hus, men vi fick ihop till tre stycken, säger Lisa Aspsjö.

 

Reste till Nepal

Under våren 2018 reste de tre studiekamraterna till Nepal för att besöka Majhigaun, som liksom många andra byar drabbades hårt av jordbävningen. 

– Det var lite av en chock. Det är ett oerhört fattigt land och de som bor här saknar mycket av det som vi tar för givet här hemma i Sverige. Men det som slog mig allra mest var nog den positivitet och den levnadsglädje vi mötte vart vi än kom. Det var jobbigt att se hur mycket skada landet, och alla som bor här, tagit av jordbävningen. Men vi tog med oss väldigt mycket upplevelser och kunskap med oss hem, säger Elinor.

Pengarna, totalt 75 000 kronor, har gått till att med hjälporganisationen Tuki Nepals hjälp bygga tre nya jordbävningssäkra hus i Majhigaun.

 

Hjälper till självhjälp

Tuki Nepal är en svensk förening som sedan 2005 arbetat med att på ett långsiktigt hållbart sätt förändra tillvaron för människorna i området. De tar hjälp av lokala entreprenörer som utbildas och lär sig att bygga hus på ett säkert och hållbart sätt. 

Husen, som Lisa, Elinor och Lydia varit med och finansierat, byggs med så kallade earth bricks, av byggblock bestående av lera. På så sätt kan de som bor i byn själva producera sitt byggnadsmaterial medan Tuki Nepal står för maskiner, utbildning och material.

– Att komma till byn och se att det med enkla medel går att göra skillnad var mäktigt. Väldigt mycket förstördes av jordbävningen och de efterskalv som kom och därför känns det extra bra att bidra till nya hus som förhoppningsvis ska stå pall om det kommer fler skalv i framtiden, säger Lydia.

Ni besökte även vattenprojektet i byn som Holtab bidragit till, hur var det?
– Det Holtab gjort i Majhigaun är verkligen ett bevis på att ett svenskt företag kan hjälpa. Tidigare var alla som bodde i byn tvungna att gå och hämta vatten flera gånger om dagen, inte bara åt sig själva utan även åt sina djur och för att vattna sina grödor. De gick flera kilometer uppför berget och ner igen oavsett väder, vilket såklart var väldigt krävande och tog massor med tid, säger Elinor och fortsätter:

– Nu hämtas vattnet uppe från berget, filtreras, och leds via vattenledningar ner till byn och vidare till en vattentank. Byborna har själva varit med och grävt ner vattenledningarna och byggt en ställning till vattentanken. Tänk, vilken skillnad att plötsligt få rinnande vatten och slippa gå hela den långa vägen flera gånger om dagen.

– Ja, det blev väldigt tydligt när vi besökte byn vad rinnande vatten betyder för människorna som bor här. Tack vare det har flera av dem kunnat starta företag i form av exempelvis butiker. Jag hoppas att fler företag än Holtab tar efter och hjälper andra på liknande sätt, säger Lisa.

Om Holtab och Nepal

Med jämna mellanrum åker Holtabs medarbetare till Nepal för att bidra med sin kompetens inom el och kraftförsörjning på plats. Förutom vattenprojektet i Majhigaun har Holtab bland annat bidragit till att elektrifiera byn Jyamrung samt finansierat uppbyggnaden av flera skolor och bostäder som rasade efter jordbävningen.

 

Läs mer

Fler Hållbarhet, Holtab