× Close languages

Med Tesla för nya innovationer

Med Tesla för nya innovationer

Holtab har levererat ett flertal kundanpassade nätstationer till Tesla, helt anpassade för deras Supercharger-koncept. Målsättningen är att driva utvecklingen av produkter för morgondagen laddinfrastruktur.

Samarbetet mellan Holtab och Tesla började under 2015 och de första leveranserna av nätstationerna gjordes under början på 2016. Det är ett pågående samarbete med löpande leveranser av stationer som är bestyckade med mellanspänningsnätverk, mätfack för debiteringsmätning och transformatorer anpassade för superchargerenheterna.

– En viktig roll Holtab fyllde var vår höga kunskap i nätägarnas krav på anslutande kunder. Det gjorde att vi kunde agera som en länk mellan Tesla och nätägarna. Vi har kunnat lösa de önskemål som ställdes på snabba leveranser, vilket ur ett större perspektiv möjliggjort en allt snabbare utbyggnad av laddinfrastrukturen, säger Mattias Hansson som är säljare på Holtab.

Fördjupat samarbete

Christian Marcus är Reginonal Manager Nordics för Teslas division Vehicle Charging. Han fick ett gott intryck av Holtab redan för fyra år sedan när bolagen började sina allra första samtal.

– Vår första kontakt var redan under 2013 när Holtabs danska försäljningskontor hörde av sig. På den tiden köpte vi inte egna transformatorer, men när vi började göra det och skulle in i Sverige kontaktade vi Holtab och några andra leverantörer. Sedan föll valet på att fördjupa samarbetet med Holtab.

Christian beskriver samarbetet som lösningsorienterat och konstaterar att Holtab håller vad man lovar, på utsatt tid.

– De har en god kommunikativ struktur, är snabba och mycket duktiga på det de håller på med. Jag är mycket nöjd med samarbetet.

holtab_natstation_tesla_laddstation

Helhetskoncept för framtiden

Holtabs övergripande mål är naturligtvis att möta Teslas projektspecifika krav, men också att lära sig mer kring utvecklingen av lösningar inom emobility. Ambitionen är att vara en ledande leverantör av produkter inom området.

– På Holtab är våra kärnvärden kunskap, service och samarbete. Arbetet vi har gjort, och gör, tillsammans med Tesla bygger helt på dessa viktiga värdeord. Tillsammans har vi skapat ett skräddarsytt helhetskoncept för framtiden, konstaterar Mattias.

De produkter som har levererats hittills har handlat om nätstationer och transformatorer till Teslas expanderande infrastruktur av snabbladdningsstationer. Vad framtiden för med sig vet man inte riktigt. Utvecklingen inom emobility går i snabb takt och Christian menar att det finns en rad olika utmaningar att hantera.

– För Holtabs del gäller det att fortsätta ta fram bra produkter, sedan om det är att fortsätta leverera ställverk och transformatorer eller även försöka slå sig in med teknik på andra sidan laddningsstrukturen, får de svara på själva. Men deras bidrag till utvecklingen just nu är väldigt bra.

– För elkraftsbranschen i sin helhet tror jag man måste gå vidare och fundera kring kapacitet och effektbalans. Även om den nordiska nätdistributionen fungerar mycket bra tror jag vi får se många nya lösningar i framtiden, till exempel inom lokal lagring eller energi via t ex solcellslösningar. För ju fler elbilar i Sverige, desto smartare tekniklösningar måste fram.

Vill du veta mer kontakta

Mattias Hansson

Mattias Hansson

Spårtrafik • Emobility • Förnybar energi

0477-550 02

mattias.hansson@holtab.se

Fler Referenser