Under de sexton år som Holtab engagerat sig i Nepal har det blivit en tydlig förbättring för människorna.
– Jag är glad för den positiva utvecklingen. Det har verkligen hänt mycket, säger Holtabs tekniska chef Gordon Gunnarsson som i november reste dit för sjätte gången.
Holtab har engagerat sig i Nepal sedan år 2007. Det handlar om allt från att hjälpa till med elektricitet till att bistå i byggandet av jordbävningssäkra hus.
– Om man jämför med när jag var där första gången så är utvecklingen enorm. Bybornas tillgång till el, vatten och säkra bostäder är bättre. Dessutom är det glädjande att se att vägnätet blivit bättre eftersom vi framför allt hjälper till på landsbygden, säger Gordon Gunnarsson.
På plats i november
Varje år åker ett team från Holtab till Nepal för att på plats se hur det går med de projekt som Holtab initierat. I år var det fyra personer som åkte ned: Gordon Gunnarsson, mekanikkonstruktören Moa Östermark, projektledaren Sanna Moberg och produktionschefen Sofie Håkansson.
Själva resan till Nepal varade drygt två veckor men under året har närmare trettio personer på Holtab jobbat med de olika projekten. Moa Östermark är ny i gruppen och åkte i år med för första gången.
– Det har varit en jättehäftig upplevelse och det är spännande att se att ett företag kan göra så stor skillnad. På Holtab har vi både lokala och globala projekt som vi stöttar, säger hon.
En av de saker som försvårar livet i Nepal är jordbävningar. År 2015 inträffade en omfattande sådan, som var orsaken till att Holtab satsade på att hjälpa till med jordbävningssäkra hus. Här samarbetar man med organisationerna Tuki Nepal och Build up Nepal.
Även i år inträffade en jordbävning, det medan Holtabs team befann sig i landet. Drygt 150 människor dog och tiotusentals hus förstördes.
– Vi befann oss i en annan del av landet och märkte inte av förödelsen, men det kändes otäckt, säger Moa Östermark.
Allt började i Jyamrung
Holtabs engagemang i Nepal började i området Jyamrung, en dagsresa från huvudstaden Katmandu. Då byggdes ett lokalt elnät så att byborna skulle ha en lampa tänd under dygnets mörka timmar samt möjlighet att ladda mobiltelefoner. Sedan har insatserna spridits till fler områden, bland annat har Holtab varit med och byggt en skola i Pratapur.
Enligt Gordon Gunnarsson har flera av Holtabs projekt nått i mål. Varaktiga förbättringar har blivit resultatet. Nu letar man nya projekt att engagera sig i och väntar in uppdragsbeskrivningar för olika framtida projekt, dessutom tas det även spontana initiativ på plats.
– När vi var där senast pratade vi med en äldre kvinna som inte kunde förstå att vi kommit så lång väg för att hjälpa till. ”Ni känner ju inte mig, ni bor så långt bort”, sa hon. Genom olika insatser har den kvinnan, som har en dotter med funktionsnedsättning, fått hjälp att bygga sitt hus och har dessutom en vattenpost nära så att hon slipper gå och hämta vatten långt bort. Denna gång tackade hon nej till att få mer hjälp. Men efter ett tag kom det fram att hon gärna ville ha en ny madrass att sova på. Hennes var sliten och det blir kallt på natten. Så vi köpte madrasser, filtar och kuddar, säger han.