× Close languages

Vi samarbetar med Schyssta Kassen UF

Vi samarbetar med Schyssta Kassen UF

Tre unga gymnasieelever i Kalmar revolutionerar UF-företagandet med sin klimatneutrala tygpåse. När 10 000 gratiskassar ska delas ut finns Holtab med på en av annonsplatserna.

UF-företaget Schyssta Kassen tar tillvara på gamla hotellakan och omvandlar dem till miljösmarta tygpåsar – och för sin idé prisades de i helgen som årets UF-företag på Guldfesten i Kalmar.

Bakom företaget står klasskompisarna Gustav Haglund, Oliver Davidsson och Jesper Ringfjord från Calmare Internationella Skola. Tillsammans hoppas de kunna öka medvetenheten om dagens miljöproblem.

– 2050 spås det vara mer plast än fisk i haven om vi fortsätter med vår konsumtion. Vår påse är klimatneutral redan dag ett och gjord på en produkt som annars ses som förbrukad, säger Gustav Haglund, vd för Schyssta Kassen.

Miljonminskning av plastpåsar
Initiativet riktar sig inledningsvis till boende i Kalmar kommun. Under våren kommer företaget trycka upp och, med hjälp av ungdomar från IFK Kalmar, dela ut 10 000 gratis tygpåsar. Något Schyssta Kassen tror kommer göra stor skillnad. 

– Vår satsning på 10 000 kassar hjälper till att minska konsumtionen i Kalmar med 2 miljoner plastkassar per år, om man som konsument väljer att enbart använda vår kasse. Detta är ett väldigt bra sätt för Holtab att vara med och göra skillnad, säger Oliver Davidsson.

 


Beställer egna tygpåsar
Killarna har anlitat ett företag i Stockholm som syr upp kassarna av förbrukade hotellakan. Finansieringen kommer från olika företag som köpt plats för sin logotyp på kassen.

Samarbetet innebär inte bara att Holtab får en annonsplats på den tygkasse som kommer att delas ut. Som ytterligare ett steg i partnerskapet har Holtab även beställt in tygpåsar med eget tryck. Dessa kommer att delas ut under de mässor som besöks under året.

– Att samarbeta med Holtab känns jättekul, för vi vill representeras av schyssta företag. Vi vet att Holtab arbetar med hållbarhet som ledstjärna och vår idé ligger helt i linje med det. Vi vill båda göra något gott för samhället, säger Jesper Ringfjord.

 

Läs mer
Schyssta Kassens Facebooksida

 

 

Fler Hållbarhet, Holtab