× Close languages

Säker elförsörjning på Sveriges största galoppbana

Säker elförsörjning på Sveriges största galoppbana

Den 1 juni 2016 var det premiär på Bro Park, drygt två år efter att anläggningen började byggas. Bakom kulisserna står Holtabs produkter som garanti för säker elförsörjning.

Göran Lundstedt är projektledare på Otera Ratel med uppgift att se till så att kraftförsörjningen av banan kom på plats. Redan på första planeringsmötet bestämde han sig för att kontakta sin väl beprövade samarbetspartner Holtab och undersöka möjligheterna att köpa in ett antal produkter till projektet.

– Jag har arbetat med Holtab flera gånger under årens lopp och visste att deras nätstationer kunde vara ett bra alternativ för oss. Men under det första samtalet, när vi diskuterade omfattningen av projektet, visade det sig att de hade ett helt färdigt koncept som passade perfekt. Det var som ”match made in heaven”, konstaterar Göran.

Uppfyllde alla krav
Anders Haglund och Tobias Fäldt var Holtabs säljare respektive projektledare under arbetet och såg till att uppfylla samtliga krav och önskemål gällande kraftförsörjningen.

– Oavsett om de ville ha en färdig produkt att bara sätta i backen, eller en produkt att bygga in i det nya driftshuset, så hittade vi bra lösningar åt dem. Vi levererade även övervakning och styrsystem med tillhörande server, berättar Tobias.

Att Holtab kunde ta ett ett totalansvar för kraftförsörjningen gjorde att Otera fick en leverantör att förhålla sig till istället för flera med olika produkter. Holtab åtog sig att leverera produkter oavsett vilken spänningsnivå eller installationssätt som krävdes.

– Jag fick hjälp med konstruktionsbiten direkt och mina driftsättare kommenterade flera gånger under projektets gång hur skönt det var att arbeta med Holtabs produkter eftersom ”då vet man att det aldrig blir några problem”, berättar Göran.

Ett händelsestyrt projekt
En av de största utmaningarna med Bro Park-projektet var att det blev så händelsestyrt. Ibland tvingades tidsplanerna att revideras eftersom vissa delar av anläggningen behövde bli klara snabbare än planerat. Även här var uppdragsgivaren belåten med Holtabs insatser.

– Så är det ju i projekt av den här typen, man är extremt beroende av att alla leverantörer är på tårna och beredda att anstränga sig mer än man egentligen kan förvänta sig. Holtab har på varje punkt lyckats leverera, ibland till och med innan deadline, och det ser jag som en enorm styrka hos dem, konstaterar Göran.

Den ursprungliga tidsperioden sträckte sig över tredje och fjärde kvartalet 2015, men eftersom galoppbanan vuxit sig större under byggnationen tillkom fler produkter efterhand. 

– Samarbetet med Otera Ratel har fungerat väldigt bra. De satte upp en kravspecifikation på utrustningen och vi kom gemensamt fram till gränsdragningen att de tog hand om all installation och projektering på plats, medan vi fokuserade på våra prefabricerade lösningar, berättar Tobias.

brogalopp_960x540_2

Detta har Holtab levererat till Bro Galopp
– Holtab tog ett totalansvar för kraftförsörjningen och har levererat produkter med olika spänningsnivåer och installationssätt. Vi tog fram en mottagningsstation med tillhörande lågspänningsställverk och nätstationer enligt följande specifikationer:

 • 2st Transformatorer – gjutharts 1600kVA 22kV
 • 2st Transformatorburar typ Holtab CMS.
 • 1st Mellanspänningsställverk typ Xiria-E, 9-fack med energimätande reläskydd Vamp 57 och kommunikation.
 • 1st Mätfack 24kV – byggt av Holtab typ MIA 24 med tillhörande prefabricerat 24kV-kablage.
 • 2st Lågspänningsställverk typ Holtab CMS, 2500A Form4A med energimätande effektbrytare och kommunikation.
 • 1st Kontrollskåp med Panel-PC för bildvisning av anläggningsstatus, manöver av brytare, energiövervakning samt larmhantering.
 • 5-ledarövervakning och ljusbågsvakter för hela 400V-anläggningen.
 • 1st Server-PC för övervakningsmiljön med Citect.
 • Övergripande konfiguration och drifttagning av styr och övervakning.  

För eldistribution runt om på galoppbanan:

 • 6st Transformatorkiosker med mellanspänningsställverk, lågspänningsställverk, IT-utrymme och transformatorutrymme.
 • Två olika storlekar av oljeisolerade transformatorer, 1250kVA och 800kVA .
 • Mellanspänningsställverk av typ Xiria med feldetektering, energimätning och kommunikation.
 • Lågspänningsställverk typ Holtab HMS med kommunikation.
 • Uppvärmt isolerat IT-utrymme med ventilation. innehållande PLC, gateway och switchar

Vill du veta mer kontakta

Anders Haglund

Anders Haglund

Industri

070-590 80 83

anders.haglund@holtab.se

Fler Referenser