× Close languages

Unik allt-i-ett-lösning perfekt för Hjuleberg vindkraftpark

Unik allt-i-ett-lösning perfekt för Hjuleberg vindkraftpark

Vattenfall är en av Europas största aktörer och investerare inom vindkraft och har idag cirka 120 vindkraftverk i Sverige. Ett av dem är Hjuleberg vindkraftpark i Falkenbergs kommun.

Hjuleberg vindkraftpark byggdes under 2013 och består av 12 vindkraftverk från Siemens som vardera har en effekt på 3 MW och en tornhöjd på 92,5 meter samt en rotordiameter på 113 meter. Den sammanlagda totala effekten blir 36 MW, vilket innebär att parken kan producera förnybar hushållsel till omkring 18 000 hem per år.
Till Hjuleberg vindkraftpark levererade Holtab en mottagningsstation som utvecklats tillsammans med Vattenfall.
– Det är ett totalkoncept med teknik och kraft i samma hus, berättar Lennart Sandberg på Holtab.

hjuleberg_artikelbild_1024x455

Pilotprojekt

För både Vattenfall och Holtab var detta något av ett pilotprojekt då lösningen arbetades fram för att passa vindkraftparker utan fast personal.
– Det här en bra och förhoppningsvis effektiv lösning som så här långt fungerat utmärkt, konstaterar Kenneth Pettersson på Vattenfall.

Unik lösning

Mottagningsstationen konstruerades, producerades, testades och besiktigades på Holtabs fabrik i Tingsryd innan den levererades till kund.
– Det här är en unik lösning som vi kan erbjuda våra kunder och jämfört med att bygga en likadan station på plats är det dessutom en mycket ekonomisk lösning, fortsätter Lennart Sandberg.
Och Kenneth Pettersson delar den åsikten.
– Det är otroligt praktiskt att man kan bygga allt på ett ställe och sedan köra det till vår park på en lastbil, avslutar han.

hjuleberg_artikelbild2_1024x455

hjuleberg_artikelbild3_1024x455

Fler Referenser