× Close languages

Holtab hjälper Nibe att öka elkraften

Holtab hjälper Nibe att öka elkraften

Världsomspännande värmepumpstillverkaren Nibe växlar upp kraften på sitt logistikcenter tack vare innovativa produkter från Holtab. Genomarbetade lösningar och prestigelöshet har genomsyrat projektet.

Värmepumpstillverkaren Nibe har sitt säte i Markaryd i södra Småland och har vuxit till att bli en global spelare. År 2018 hade koncernen över 16 000 anställda och omsatte drygt 22 miljarder. Sedan några år tillbaka har Skånes Fagerhult, strax söder om Markaryd, blivit ett viktigt logistikcenter. Allt eftersom det skett tillbyggnader och verksamheten vuxit har behovet av mer elkraft blivit tydligt.

Anrikt företag

Levins Elektriska har tidigare hjälpt bolaget att ansluta till högspänningsnätet med gott resultat.

– Nibe är en medveten kund där elchefen har stor erfarenhet av att både bygga och byta ställverk, så vi är glada för att vi har stort förtroende hos dem. Här skulle vi göra en ny mottagningsstation så att de kunde gå från att vara lågspänningsabonnent till att bli högspänningsabonnent. Vi har samarbetat med Holtab i många år och vände oss dit för att få rätt utrustning på plats, säger Jonas Fridvall som är projektledare på Levins Elektriska.

Levins Elektriska har 105 anställda och är det största bolaget i Levinsgruppen. I lokalerna i Hässleholm delar de lokaler med Automationsteknik som har drygt 40 anställda. Företaget har funnits i 101 år och gör alla typer av elarbeten.

– Det finns så klart mycket kompetens inom väggarna efter ett sekel i branschen, säger Jonas Fridvall.

”Vågar ställa frågor”

Levins Elektriska beskriver relationen med Holtab som prestigelös.

– I många projekt av den här typen är det aldrig en rak sträcka, utan det blir krokigt ibland. Då måste man visa vad man går för och hitta lösningar. Jag upplever att Holtab är flexibla och prestigelösa. Det är då man kan utvecklas, då lär man sig. De lyssnar och vågar ställa frågor, säger Jonas Fridvall.

I projektet för Nibe har ställverket och transformatorstationen levererats till Skånes Fagerhult och sedan har Levins Elektriska som installatör utfört slutmontaget och driftsättning.

– Kunden får mycket för pengarna. Vi kan elkraftsprodukter väldigt bra och kan göra genomarbetade lösningar av hög kvalitet. Vi är glada för vårt samarbete med Levins Elektriska och att vi har levererat något som kunden är nöjd med, säger Anders Haglund, säljare på Holtab.

Utmaning

Värmepumpstillverkaren Nibe, som har sitt logistikcentrum i Skånes Fagerhult, expanderar och behöver mer elkraft. Levins Elektriska från Hässleholm fick uppdraget och vände sig i sin tur till Holtab för att få hjälp med innovativa kraftlösningar.

Lösning

I nära samarbete hittade Levins Elektriska och Holtab en lösning så att Nibe kunde gå från att vara lågspänningsabonnent till att bli högspänningsabonnent. På kort tid levererade Holtab en lös ställverksanläggning med transformator som sedan kunde slutmonteras på plats. Mottagningsstationen blev även anpassad så att den kan ta emot produktion från solceller i framtiden.

Detaljer

1 styck 12kV-ställverk typ ABB SafePlus air

1 styck Holtab mätfack enligt IBH 14

1 styck CMS 400V-ställverk, Form 4, 2500A, 50kA

1 styck transformatorbur sammanbyggd med ställverket

1 styck gjuthartzisolerad transformator 1600kVA

Larm och kontrollutrustning

Resultat

Nibe har ökat elkraften i sin stora anläggning tack vare en driftsäker lösning som håller i flera decennier framåt. Leveransen skedde snabbt och allting blev ändamålsenligt monterat.

Vill du veta mer kontakta

Anders Haglund

Anders Haglund

Industri

070-590 80 83

anders.haglund@holtab.se

Fler Referenser