× Close languages

"El är spännande"

Jalil Faqiri läste till elektriker i ett och ett halvt år på Montico vuxenutbildning i Växjö. Sedan sökte han praktikplats, hittade Holtab och blev kvar. Den 12 januari 2021 fick han fast tjänst som elmontör. Grattis!

– Tack. Jag trivs bra, alla medarbetare och kollegor här är bra. Så det är fint, säger han. 

Som elektriker kan man välja på att jobba i hemmen eller industrin. Jalil valde industrin. 

– Här på Holtab lär jag mig just nu att bygga switchboards som kallas HMS. De monteras i stationerna och skickas till olika ställen i Sverige och Danmark. På el-utbildningen lär man sig teorin men sedan måste man gå som lärling ett visst antal timmar innan man är färdig. Det är på praktiken man lär sig hur det fungerar. 

När Jalil Faqiri kom som praktikant till Holtab första dagen och cheferna visade hur jobbet går till, trodde han inte att han skulle klara av det. 

– Jag tänkte att det här kommer vara jättesvårt, hur ska jag lära mig allt? Men det var inte så svårt som jag trodde. 

Varför är det kul jobba med just el?
– Det är spännande. Utan el stannar allt. Dator, tv. Utan el skulle inget funka i staden. El kan kännas lite farligt om man inte har rätt kunskap men det är inte så svårt att lära sig. Ja i början kanske, men inte när man kommer in i det. Först tar man teorin, sedan praktiken. Sedan sitter det! Innan jag sökte till elprogrammet läste jag på lite och det finns mycket jobb i branschen. 

 

Samåker

Jalil Faqiri bor i Växjö och pendlar till Tingsryd tillsammans med jobbarkompisar på Holtab. 

– Vi är flera som samåker. Men vi är lite försiktiga nu under pandemin. 

På fritiden tränar han brottning och går på gym.

– Holtab är en trygg arbetsplats på flera sätt. Man känner sig trygg här och det är ett stort företag. Man kan börja med något litet och utvecklas inom Holtab, exempelvis inom högspänning eller lågspänning. 


Vad är skillnaden mellan högspänning och lågspänning?
– Högspänning är mer än 1 000 volt. När man tillverkar el är det högspänning och när det transporteras är det också högspänning. Men sedan när det kommer in i våra byggnader sänks det till lågspänning. 

 

Faktaruta

Namn: Jalil Faqiri

Bor i: Växjö, pendlar till Tingsryd tillsammans med jobbarkompisar på Holtab.

Yrkesroll: Elmontör

Gjorde innan Holtab: Läste till elektriker på Montico vuxenutbildning i Växjö.

Gillar att göra på fritiden: På fritiden tränar han brottning och går på gym.

 

Denna artikel ingår i artikelserien #JobbapåHoltab – läs gärna fler artiklar här.

 

Fakta om Montico vuxenutbildning
  • Holtab samarbetar med Montico som har utbildningar i bland annat Växjö, Tingsryd, flera orter i Blekinge och Norrköping. 
  • Montico är en vuxenutbildning som erbjuder kompletta yrkesutbildningar, enstaka kurser eller möjlighet att läsa upp betyg i grundläggande ämnen. 
  • Du kan exempelvis plugga till elmontör, elektriker, svets- och plåtteknik, verkstad och CNC-teknik eller VVS-montör. Läs mer på Montico.se

Fler Holtab, HR