× Close languages

Ett totalkoncept för solenergiparker

Ett totalkoncept för solenergiparker

I Danmark har företaget European Energy AS driftsatt 65 landbaserade vindkraftverk och 29 solkraftverk. Tillsammans producerar verken ren energi motsvarande förbrukningen för mer än 370 000 danska medborgare. Holtab är sedan många en uppskattad samarbetspartner.

Förnybar Energi är ett stort affärsområde för Holtab och kundspecifika lösningar såsom fördelningsstationer, transformatorstationer, avgreningsskåp och Scada-byggnader erbjuds aktörerna på marknaden.

– Men jag skulle säga att vi snarare är en sparringpartner än leverantörer, säger Ebbe Klarskov som är Country Manager för Holtab Danmark. Det är i dialogen och utbytet av de samlade kunskaperna som grunden för ett bra jobb läggs och därför jobbar vi alltid nära våra kunder, i såväl små som stora projekt.

För cirka tre år sedan ändrade Holtab sin affärsstrategi i kontakterna med vind- och solkraftsentreprenörerna. Man hade identifierat att det fanns ett större behov av hjälp än att bara leverera produkter. Hur elen skulle anslutas till de nationella systemen visade sig vara en komplicerad och komplex fråga för aktörer som vill anlägga vind- och solparkerna.

– I många fall handlar det om drivna entreprenörer som är villiga att investera mycket pengar på förnybara energilösningar, men de saknar kunskapen kring elteknikfrågorna. De fastnar i frågor kring anslutning och även nätbolagens debiteringsmätningar som kan skilja sig en hel del, förklarar Ebbe.

Därför valde Holtab att ta fram ett totalkoncept där produkter, kontakter med myndigheter och nätbolag, anslutningar och skräddarsydda lösningar för just debiteringsmätning ingår i ett paket.

– Vår styrka i dessa projekt är att vi står för helheten och kunskapen, att vi har etablerade samarbeten med andra leverantörer såsom ABB och Schneider och att vi även tar rollen som elkonsulter. Detta sparar mycket tid och pengar för våra kunder, säger Ebbe.

Poul Jacobsen är senior Project manager på European Energy AS och har i sin roll samarbetet med Holtab i över två år. Han är mycket nöjd med resultaten.

– Förutom att Holtab står som garanti för en hög kvalitet på produkterna är de väldigt bra på kommunikation. Det är enkelt att diskutera olika lösningar och som projektledare har man alltid koll på produktionsprocessen. Jag kan alltid ringa och hör mig för och får svar direkt.

Att ständigt arbeta med optimeringar av systemen är en annan fråga som är viktig för European Energy. Poul uppskattar Holtabs engagemang kring att ständigt hitta bra lösningar.

– Jag tycker det är en stor styrka i vårt samarbete att vi tillsammans arbetar för ständig utveckling. Holtab är bra på att ge förslag på optimeringar och är lyhörda för våra idéer.

Holtab har levererat tre olika typer av stationer till European Energy och projekten har varit omfattande och även involverat samarbeten med såväl Schneider som ABB.

– Men som vanligt sker leveranserna och allt montage i vår fabrik i Tingsryd. Det blir en trygghet för våra kunder att Holtab garanterar alla steg från kundmötet till produktionen till leveransen. Fabriken i Tingsryd blir hjärtat i hela processen på något sätt.

Vill du veta mer kontakta

Ebbe Klarskov

Ebbe Klarskov

Danmark

+45 30 702 839

ebbe.klarskov@holtab.dk

Fler Referenser