× Close languages

Schneider och Holtab revolutionerar transformatorstationen

Schneider och Holtab revolutionerar transformatorstationen

Tillsammans med Schneider har Holtab utvecklat en prefabricerad 60/20 kV-station. Beställaren är European Energy i Danmark.
– Detta är revolutionerande, säger Holtabs Danmarkschef Ebbe Klarskov.

Se filmen här

Danska bolaget European Energy har satsat stort på förnybar energi under ett antal år. I dag äger bolaget ett flertal stora sol- och vindkraftparker runt om i världen.

En av anläggningar är solcellsparken Harre på Jylland i Danmark. European Energy anlitade Schneider för att få hjälp med smarta och kostnadseffektiva elkraftslösningar.

– Vi är väldigt nöjda med vårt samarbete med Schneider. I och med att vi får en prefabricerad transformatorstation blir det enkelt på site. Det är bara att spänningssätta, säger ingenjören Daniel Rehn på European Energy.

Unik station

Schneider har haft ett nära samarbete med Holtab för att kunna leverera den unika stationen som innehåller ett nyutvecklat kompakt 72,5 kV-ställverk.

– Vi ville ha en liten prefabricerad station som gick att ansluta direkt på 60 kV-nätet. Vår vision är att fortsätta driva utvecklingen i branschen och att hitta produkter som går snabbt att sätta ihop och gör arbetet på site enklare, säger Claus Klinge från Schneider.

Han säger att samarbetet med Holtab fungerat smidigt.

– Stationen har blivit fantastiskt bra och detta ser vi som en väldigt bra produkt för bolag som satsar på förnybar energi, säger han.

Kraftfullt ställverk

Det nya kompakta ställverket har tagits fram på Schneiders egen fabrik i Tyskland. Under innovationsarbetet har Holtab varit med i Tyskland som en del av det nära samarbetet.

– Detta projekt har innehållit delar som är nya för både oss och Schneider. Vi har varit öppna mot varandra och hela tiden pratat om vart vi är på väg, säger Ebbe Klarskov som är landschef för Holtab i Danmark.

Han beskriver arbetet som nervpirrande, men belönande.

– Stationen vi tagit fram är revolutionerande. Ekonomin blir bättre för alla inblandade med prefabricerade stationer som är så kraftfulla. Efter alla mina år i branschen är jag glad över att få vara med om detta.

 

Utmaning:

Energibolaget European Energy satsar stort på förnybar energi och expanderar stadigt. De gav Schneider uppdraget att skapa smarta och kostnadseffektiva elkraftslösningar till solcellsparken Harre på Jylland i Danmark.

 

Lösning:

Schneider vände sig i sin tur till Holtab för att hitta en partner för att skapa en ny typ av transformatorstation. I stationen skulle bland annat ett nyutvecklat kompakt ställverk för 72,5 kV monteras. När ställverken från Schneider levererats prefabricerades stationen av Holtab i Tingsryd. På så sätt undveks kostsamt arbete på site.

Detaljer

Prefabricerad anläggning för 60/20 kV innehåller:

  • Holtab teknikhus av typ HMIC
  • Schneider 72,5 kV GIS-ställverk av typ WI
  • Schneider 24 kV ställverk av typ Pix
  • Kontrollskåp innehållandes 230VAC UPS, PLC
  • 400 V-system med mätning.

 

Resultat:

Tack vare innovativa elkraftslösningar får European Energy extra kraft för att fortsätta sin snabba expansion på solcellsmarknaden.

 

 

Vill du veta mer kontakta

Ebbe Klarskov

Ebbe Klarskov

Danmark

+45 30 702 839

ebbe.klarskov@holtab.dk

Fler Branschnyheter, Referenser