× Close languages

”Om jag är intresserad av något, lär jag mig det”

”Om jag är intresserad av något, lär jag mig det”

#JobbapåHoltab: Med ett brinnande intresse för elbranschen, och en förmåga att lära sig allt som intresserar honom, har Henrik Johansson, tekniskt affärsstöd på Holtab, gjort en imponerande resa på företaget.

2007 jobbade Henrik Johansson på en plåtverkstad i Tingsryd men kände att han ville byta spår i karriären.

– Jag var sugen på att börja arbeta inom el, och Holtab hade ett bra rykte om sig. Efter ett samtal till Holtab fick jag jobb i verkstaden våren 2007. I slutet av samma år fick jag jobb på konstruktionsavdelningen och började rita stationer. En naturlig öppning gjorde att jag senare, med min elbakgrund i ryggen, fick jobb som konstruktör på lågspänningsavdelningen, säger Henrik.

I rollen som konstruktör fick Henrik ta mer produktansvar och stöttade säljarna i frågor som uppstod kring offerter.

– Jag hade inte jobbat direkt med försäljning men ändå varit nära affären. Så när det blev en ledig tjänst som tekniskt affärsstöd sökte jag den och fick jobbet. Det blev en naturlig övergång, säger Henrik.

 

Vad gör du i din roll som tekniskt affärsstöd?

– Jag har kontakt med kunder i stort sett varje dag. Mycket i mitt dagliga arbete går ut på att läsa och tolka kunders förfrågningar och tekniska beskrivningar. Min uppgift är att hitta en bra lösning till kunden och uppskatta ett pris på den. När projektet sålts in går det vidare till min förra avdelning som får nöjet att rita upp konstruktionen.

 

Vilken är den mest minnesvärda händelsen på Holtab?

– När vi tog fram servisställverket som vi kallar HMSI. Där utgick vi helt från scratch och jag var projektledare för konstruktionen. Att få vara med från första skiss, provning och demovisning fram till att sälja produkten kändes fantastiskt. Det tog nästan ett år och det var tajta samarbeten och goda resultat. Det projektet har även mynnat ut i många nya affärer som jag räknar på nu. Tack vare att jag var med och tog fram det första ställverket av den typen är det enklare för mig att hitta bra lösningar för nya kunder.

 

Hur har du utvecklats under din resa på Holtab?

– Man utvecklas hela tiden och mognar i sig själv. För några år sedan tänkte jag inte att jag skulle jobba med sälj, men nu kan jag inte tänka mig att jobba med något annat. Jag har fått en annan syn på branschen, kundernas utmaningar blir tydligare.

 

Vilka är dina styrkor?

– Jag har alltid varit snabb och haft lätt att lära mig. Om jag är intresserad av något kommer jag att lära mig det. Mitt tekniska intresse är nyckeln. Såväl på som utanför arbetstid suger jag åt mig så mycket information jag kan om elkraftsbranschen. För mig kommer de bästa idéerna precis innan jag ska sova, så då får man skynda sig till tangentbordet på morgonen, säger Henrik och skrattar.

 

Hur ser framtiden ut på Holtab och i branschen, tror du?

– Även om vi på många sätt verkar i en ”långsam” bransch finns mycket innovation och ett generationsskifte inom de produkter jag arbetar med. Kunder är idag mer öppna för nya lösningar och många aktörer tänker framåt. En utmaning för oss är att implementera innovation som ska accepteras från kundsidan.

Faktaruta

Namn: Henrik Johansson, 39 år
Yrkesroll: Tekniskt affärsstöd
Bor: Uppväxt och bor i Kyrkhult, Blekinge 4 mil från Tingsryd.
Gjorde innan Holtab: Jobbade på en plåtverkstad i Tingsryd. Är elektriker i grunden och har även läst produktionsteknik på yrkeshögskolan i Olofström. Har jobbat på Holtab sedan mars 2007.

Denna artikel ingår i artikelserien #JobbapåHoltab – läs samtliga artiklar här.

Fler Holtab, HR