× Close languages

”Om jag är intresserad av något, lär jag mig det”

”Om jag är intresserad av något, lär jag mig det”

#JobbapåHoltab: Med ett brinnande intresse för elbranschen och en förmåga att lära sig allt som intresserar honom har vår konstruktör Henrik Johansson, 36, gjort en imponerande resa på Holtab.

Berätta om din resa på företaget..
– Jag kom hit då jag var sugen på att börja arbeta inom el, och Holtab hade bra rykte. Efter ett samtal till Holtab fick jag jobb i verkstaden i mars 2007. I slutet av samma år sökte jag sedan jobb på konstruktionsavdelningen och började därefter rita stationer. En naturlig öppning gjorde att jag senare, med min elbakgrund i ryggen, fick jobb på lågspänningskonstruktion där jag nu arbetar och stortrivs.

Vad gör du i din roll som konstruktör på lågspänningsavdelningen?
– Grunden i mitt arbete är mekanisk konstruktion. Jag ritar delar i 3d, vilket exempelvis kan gälla skenor som ska passa med brytare eller med plåtdetaljer. Men i jobbet ingår även mycket teknisk support gällande lågspänningsapparater och hur dessa fungerar, säger Henrik och visar upp prylar som ligger på hans kontor.
– Jag brukar säga att mitt jobb består till hälften av att rita, och till hälften av att hantera olika prylar och hårdvara.

Vilken är den mest minnesvärda händelsen på Holtab?
– Utan tvekan måste jag säga projektet då vi tog fram ett nytt serviceställverk kallat HMSI, där vi utgick helt från scratch och jag fick möjlighet att bli projektledare för konstruktionen. Att få vara med från första skiss, provning och demovisning, fram till att nu sälja produkten för fullt känns fantastiskt. Just i detta nu sitter jag och ritar på en sådan produkt. Det tog nästan ett år att gå från noll till 100 och det har varit resor, tighta samarbeten och goda resultat. Jag ser fram emot att göra liknande saker i framtiden.

Vad är dina styrkor?
– Jag har alltid varit snabb och haft lätt att lära mig. Om jag är intresserad av något kommer jag att lära mig det. Mitt tekniska intresse har även varit nyckeln. Såväl på som utanför arbetstid suger jag åt mig så mycket information jag kan om elkraftsbranschen. För mig kommer de bästa idéerna precis innan jag ska sova, så då får man skynda sig till tangentbordet på morgonen, skrattar Henrik.

Hur ser framtiden ut på Holtab och i branschen, tror du?
– Även om vi på många sätt verkar i en ”långsam” bransch finns mycket innovation och ett generationsskifte inom de produkter jag arbetar med. Många aktörer tänker framåt. En utmaning för oss är helt klart att implementera innovation som ska accepteras från kundsidan.

Faktaruta

Namn: Henrik Johansson 36
Yrkesroll: Konstruktör
Bor: Uppväxt och bor i Kyrkhult, Blekinge 4 mil från Tingsryd.
Gjorde innan Holtab: Jobbade på en plåtverkstad i Tingsryd. Är elektriker i grunden och har även läst produktionsteknik på yrkeshögskolan i Olofström. Har jobbat på Holtab sedan mars 2007.

Denna artikel ingår i artikelserien #JobbapåHoltab – läs samtliga artiklar här.

Fler Holtab, HR