× Close languages

Holtab & friends firade 50 år tillsammans

Vi på Holtab gillar att blicka framåt. Extra roligt blir det när man kan göra det samtidigt som man firar 50-årsjubileum tillsammans med kunder, leverantörer och andra samarbetspartners.
– Vi är otroligt stolta över hur långt vi kommit. Nu väntar nya, spännande utmaningar, säger Holtabs vd, Patrik Persson.

Festligheterna, som hade temat ”Holtab & Friends”, inleddes med smörrebröd, mingel, en talkshow och inspirerande paneldiskussioner på musikgymnasiet AMB i Tingsryd.

Syftet med dagen var att blicka tillbaka med både stolthet och viss dos nostalgi, men framförallt att prata om hur Holtab och branschen fortsätter att utvecklas och möta framtidens utmaningar tillsammans.

Patrik Persson har varit vd på Holtab sedan 2002 och har varit en del av företaget i över 30 år – mer än hälften av Holtabs historia.

– Jag känner mig utmanad varje dag. När jag började som vd omsatte vi 100 miljoner kronor, idag närmar vi oss en miljard, säger han och fortsätter:

– Holtab har vuxit enormt mycket under åren. Antalet anställda har ökat från 50 till närmare 300, och vår framgång har alltid byggt på att sätta kunden i fokus.

 

Patrik Persson HoltabHoltabs vd Patrik Persson berättar om företagets historia under jubileets talk show som leddes av moderatorn Cecilia Nebel.

Givande samarbeten

Ett företag som Holtab har haft ett långvarigt samarbete med är ABB. På plats i Tingsryd fanns Morten Wierod, affärsområdeschef för Electrification på ABB, som bekräftade Patrik Perssons ord.

– Holtab är verkligen kundorienterade och flexibla. Deras sätt att arbeta är något som inspirerar oss, sa Morten Wierod på scenen.

Patrik Persson svarade med att säga:
– Vi hade aldrig varit där vi är idag utan samarbetet med ABB.

Morten WierodMorten Wierod, affärsområdeschef för Electrification på ABB.

Ställer om

Tillsammans med Tobias Hansson, Sverigechef för Hitachi Energy, diskuterade de den pågående utvecklingen i världen. Land efter land ställer om mot mer förnybar energi och elektrifieringen är på allas läppar.

– Vi har kommit långt i Nordeuropa, men sett till resten av världen står vi inför en enorm utmaning. I framtiden kommer vi att producera och konsumera mycket mer elektricitet, sa Morten Wierod, ABB.

Han nämnde också att det är viktigt att vi sätter ambitiösa klimatmål och tidsplaner, men att vi har en lång väg att gå för att nå dem.

– Vi behöver fler ingenjörer och färre influencers, sa han, delvis på skämt, men mest på allvar.

Tobias Hansson från Hitachi Energy berättade om deras senaste framgångar – bolaget har just säkrat den största ordern i svensk industrihistoria och ska leverera elkraftsutrustning till vindkraftparker i Nordsjön.

– Det är en rejäl utmaning att ställa om till en mer elektrifierad och förnybar värld i tid. Men vi börjar få upp farten. Det byggs sol- och vindkraft som aldrig förr, och det känns fantastiskt, sa han.

Tobias HanssonTobias Hansson, Sverigechef för Hitachi Energy.

Kompetensfrågan i fokus

I och med omställningen skriker elkraftsbolagen efter nya medarbetare. Holtab har vuxit mycket de senaste åren och har bland annat öppnat fabriker i Olofström och Lidhult. Att rekrytera ny arbetskraft är en utmaning.

– Alla företag som jobbar med elektrifieringen måste samarbeta så att vi lockar till oss nya, duktiga medarbetare, sa Tobias Hansson från Hitachi Energy.

På scenen tog två av Holtabs många nya medarbetare, elmontörerna Julia Bång och Sara Wihlborg, plats tillsammans med HR-chefen Pernilla Sundén.

Julia Bång berättade om hur hon lämnade sitt gamla jobb inom vården, gick en elutbildning på Montico och blev en del av Holtab. Ett yrkesbyte mitt i livet.

Holtab arbetar aktivt för att attrahera fler medarbetare, inte minst unga tjejer och killar intresserade av elteknik samt att introducera fler kvinnor till en idag mansdominerad bransch.

– Framgångsrika företag har en mångfald av olika människor, inklusive kön. Sedan vi började fokusera på att få in fler kvinnor har vi märkt ett ökat intresse för Holtab, exempelvis under våra öppna hus, sa Holtabs Pernilla Sundén på scenen.

Med i panelen var också Emma Elheim Karlsson, som är vd på Hallabro Elektriska.

– Arbetet med elinstallationer är nästan som konst. Vi ska vara stolta över hur duktiga vi är på vårt hantverk. Det kommer att locka ännu fler till vår roliga bransch, sa hon.

Holtabs HR-chef Pernilla Sundén tillsammans med elmontörerna Sara Wihlborg och Julia Bång.

Emma Elheim Karlsson, vd på Hallabro Elektriska.

Fabriksvisning i Tingsryd

Efter framtidsdiskussionen bar det av till Holtabs fabrik i Tingsryd. Med kunder, leverantörer och samarbetspartners uppdelade i olika grupper, fick de en rundtur på området. Försäljningsingenjörer, elmontörer och andra Holtabmedarbetare hjälptes åt att ge en inblick i arbetet med att bygga teknikhus och ställverk.

Dagen avslutades med en festmiddag på Konserthuset i Växjö. Här bjöds det på musikunderhållning och inblickar i Holtabs femtioåriga historia. Grundaren Bengt Holmbergs liv skildrades genom en film baserad på arkivmaterial och genom anekdoter från medarbetare som var med under den tiden.

Carl-Fredrik GyllenhammarFörsäljningsingenjören Carl-Fredrik Gyllenhammar berättar om produktionen under fabriksvisningen.

“Snälla människor”

En av dem som var uppe på scenen var Holtabs styrelseordförande Anders Holmberg som förutom att prata om Holtabs utveckling av innovativa elkraftslösningar även klämde in en spontan reflektion efter att ha umgåtts hela dagen med Holtabs kunder, leverantörer och medarbetare.

– Jag slås av hur otroligt mycket snälla människor det finns här. Det är en viktig del i Holtabs framgång, sa han.

Holtabs styrelseordförande Anders Holmberg tillsammans med Holtabs vd Patrik Persson.

Fler Holtab