× Close languages

Holtab gör skillnad i Nepal

Holtab gör skillnad i Nepal

Holtab går in på det tionde året när det gäller engagemanget i Nepal. Ett arbete som hjälper allt fler – från hela byar till enskilda individer.
– Det är små medel som gör stor skillnad, säger Sanna Moberg, inköpare på Holtab, som reste med till Nepal i år.

När Holtab började sitt engagemang i Nepal handlade det om att hjälpa till med elektrifiering. El skapar nya förutsättningar för att utveckla byarna i form av lokala företag och verksamheter.

Men efter den ödesdigra jordbävningen år 2015 har arbetet delvis fått ny karaktär. Raserade hus, sönderslagen infrastruktur, personliga tragedier och ekonomisk tillbakagång har gett nya förutsättningar.

– Om det inte finns något att kraftförsörja så kan vi inte enbart syssla med det. Därför har vi börjat göra fler saker, säger Holtabs vd Patrik Persson.

 

Mångfacetterat arbete

I dag är Holtab, tillsammans med hjälporganisationen Tuki Nepal, bland annat engagerade i att bygga jordbävningssäkra hus, att stödja enskilda individer med mikrolån och har även varit med och anlagt en vattenreservoar.

– Detta gör vi samtidigt som vi arbetar med solceller och elförsörjning, säger Patrik Persson.

De många olika typerna av projekt var något som Holtabs inköpare Sanna Moberg fick se på nära håll när hon i år reste med Holtab till Nepal. Företaget gör varje år en eller två resor till landet som återfinns mitt i världens mäktigaste bergskedja Himalaya.

 

Två bergsbyar

Hon och de andra i gruppen med frivilliga från Holtab utgick från huvudstaden Katmandu och var sedan på plats under en dryg vecka i de två byarna Jyamrung och Majhigaun där Holtab är verksamma.

– Jyamrung ligger inte så långt från Katmandu, bara 12 mil, men eftersom det är bergsvägar och man ibland får stanna för någon ko som blockerar vägen så tar det åtminstone 8 timmar att ta sig hit, säger hon.

 

Projekterade solcellsanläggning

I Jyamrung inspekterade de Holtabs vattenkraftverk som tagit mycket stryk av jordbävningen och sedan levt vidare med en del provisoriska lösningar. Dessutom projekterade de en solcellsanläggning för att få en säker elkälla till sjukstugans kylskåp där mediciner och vaccin förvaras. Anläggningen har sedan under året blivit färdigställd.

– Att få vara på plats i Nepal var väldigt motiverande för mig. Jag är jättetacksam över att jag i mitt arbete får göra något mer, något där jag gör skillnad med enkla medel, säger Sanna Moberg.

 

Engagerade medarbetare

Förutom att Holtab i och med projektet gör en konkret insats för människor som har det sämre ställt, så får medarbetarna chansen att utveckla sig. De får möta andra kulturer och känna att de har mycket att bidra med i världen, menar Holtabs vd Patrik Persson.

– Jag tror att det är viktigt för framförallt unga människor på väg in i branschen att vi jobbar med hållbarhet och tar vårt ansvar socialt. Jag märker ett stort engagemang för de frågorna, säger han.

 

Fakta

  • Sedan år 2009 har Holtab varit engagerad i Nepal i Asien.
  • Holtab har byggt ett vattenkraftverk samt rustat upp elnätet i byn Jyamrung som ligger ungefär 8 timmars bilfärd från huvudstaden Katmandu.
  • Efter jordbävningen år 2015 har Holtabs engagemang utvidgats och innefattar i dag även ändra saker än elprojekt, bland annat att vara med och driva en serviceverkstad i huvudstaden där maskiner som tillverkar jordbävningssäkert byggmaterial servas.
  • Holtab samarbetar med hjälporganisationen Tuki Nepal och tillsammans fokuserar de på personligt ansvar, lokalt samarbete och aktiv medverkan från lokalbefolkningen.

 

Läs mer

Fler Hållbarhet, Holtab