× Close languages

“Jag tänkte att industrijobben tillhörde killarna”

“Jag tänkte att industrijobben tillhörde killarna”

Hale Ståhl började som operationssjuksköterska men sadlade om till elbranschen. Det har hon inte ångrat. Tvärtom. Hon har bra arbetstider, lär sig något nytt varje dag och skrattar väldigt mycket tillsammans med sina kollegor på Holtab – nästan bara män. 

– Fler kvinnor borde satsa på industrin. Jag trodde först inte att jag skulle klara det. Men det gjorde jag och det har påverkat mig både på jobbet och i privatlivet. Jag ser tv-program om kärnkraft och funderar över hur nätstationer funkar. Innan tryckte jag bara på lysknappen, nu vet jag hur det ser ut bakom. Jag vet hur hela samhällen blir upplyst och jag kan fixa en trasig sladd hemma.

 

Blev “petig”

Holtab har en kultur som innebär fokus på kvalitet och noggrannhet – ett förhållningssätt som Hale Ståhl tagit till sig.

– Det har förändrat så många saker hos mig. Jag har blivit petig och vill hela tiden förbättra saker. 

På Holtab har hon gått från att montera nätstationer till att bli godkänd elmontör. 

 

Gjorde ett besök

Innan Hale Ståhl började på Holtab visste hon bara att det var “ett bra företag”, för det var allmänt känt. Hon visste också att Holtab aktivt verkade för att rekrytera fler kvinnor till fabriksgolvet.

Efter en lång tvekan besökte hon Holtab. För hon var lite trött på vården och arbetstiderna på lasarettet passade inte en ensamstående småbarnsmamma som nyss kommit till Sverige från Turkiet. 

Första intrycket var gott och då  bestämde hon sig: Holtab skulle bli hennes nya arbetsgivare. Även om det innebar att hon först var tvungen att gå en ettårig utbildning på Wasaskolan. 

Direkt efter plugget fick hon sommarjobb, därefter fast jobb. 

 

Vill ha fler kvinnor

– Vi blir allt fler kvinnor på Holtab och det vore kul om ännu fler söker sig hit! Killarna är jätteroliga att jobba med, vi skrattar mycket varje dag. Stämningen blir bättre när det är både kvinnor och män, det blir mer färg – det tycker de också. Här är vi bara människor. Det görs ingen skillnad mellan kvinnor och män. 

Generellt tänker kvinnor precis som jag gjorde, säger Hale Ståhl, att industrijobben tillhör killarna.

– Kvinnor vågar inte söka sig till industrin. De kanske tänker att det är tungt, smutsigt, eller så vill de inte jobba ihop med män. Så tänkte iallafall jag. Men idag är jag så glad att jag var envis. Jag har inte ångrat mig en dag. 

Holtab har fått henne att utvecklas. Tillsammans med sin chef och HR-avdelningen stakar hon ut nästa steg. 

– Jag fortsätter utmana mig hela tiden. Klarar jag det här? Ja det gjorde jag. Klarar jag det här också?

 

FAKTA

Namn: Hale Ståhl
Yrkesroll: Elmontör på Holtab
Bor: I Urshult med två barn.
Gjorde innan Holtab: ”Jag jobbade som sjuksköterska i 19 år i Turkiet. När jag kom till Sverige jobbade jag som undersköterska, men kände att jag ville plugga och vidareutveckla mig.”

 

Denna artikel ingår i artikelserien #JobbapåHoltab – läs gärna fler artiklar här.

Fler Holtab, HR