× Close languages

Utvecklingsprojekt för ett nytt servisställverk

Utvecklingsprojekt för ett nytt servisställverk

Holtab hade identifierat att det fanns en lucka i sitt produktsortiment när det gällde ställverk till bygg och industrisegmentet. Man kontaktade en tidigare affärspartner och drog igång ett innovativt utvecklingsprojekt som idag mynnat ut i ett marknadsanpassat servisställverk kallat HMSI.

Det fanns ett antal parametrar som det nya servisställverket skulle uppfylla. Inför utvecklingen hade man listat fem punkter såsom hög personsäkerhet, flexibelt, prisvärt, enkelt att komplettera med grupper samt med möjlighet att kunna ansluta kabel både ovanifrån och underifrån.

– När Wöhner hörde av sig kom samtalet precis i rätt tid och vi beslöt oss för att besöka deras fabrik för att inleda diskussioner kring utvecklingen av produkten i ett gemensamt projekt, berättar Holtabs säljare Anders Haglund.
Holtab och Wöhner har samarbetat tidigare, men det var första gången som de båda företagens utvecklingsavdelningar satt ner vid konstruktionsbordet och samtalade. Henrik Johansson var Holtabs projektledare för konstruktionen.

– Jag åkte ner till dem i Tyskland och lärde mig hur deras produkter fungerande. Vi behövde naturligtvis anpassa och förädla originalprodukterna för den svenska marknadens krav, men originalprodukterna gav en utmärkt grund och det har gått över förväntan och fungerat väldigt bra att anpassa efter våra behov, berättar han.

vohner_hmsi

Holtabs lösning, som baserar sig på Wöhners 185Power, visades upp på Elfack under 2017 och responsen blev mycket god. Produkten rullas ut på marknaden under hösten / vintern och under tiden innan lanseringen genomförs ett antal tester vid oberoende testcenter såsom IPH och NEFI där allt dokumenteras enligt gällande norm SS- 4362131.

– Det fina med vår lösning är att man kan kombinera effektbrytare, säkringslastbrytare och enklare säkringslister. Andra system på marknaden medger bara en av dessa, vilket gör vår produkt unik som klarar alla tre på samma samlingsskena. Dessutom kan vi välja effektbrytare från olika ledande leverantörer vilket är en stor fördel eftersom specifika fabrikat ofta är kundkrav, berättar Henrik.

Skall-kraven från Holtabs ursprungliga kravlista har bockats av under utvecklingen. Utgående kablar kan anslutas ovanifrån, vilket gör att ställverket kan placeras direkt på golvet utan krav på installationsgolv. Detta underlättar installationsfasen väldigt mycket.

– Vi har också lyssnat på marknadens önskemål att kunna montera in energimätning. Med dagens krav på energieffektivisering är det inte ovanligt att det finns önskemål att kunna mäta alla utgående grupper.

Holtab HMSI har lösningar för 3-fasig energimätning av alla förekommande grupper.

Dan Giberg ansvarar för Wöhner på de nordiska marknaderna. Han tycker det har varit mycket lärorikt och spännande att få delta i utvecklingsprojektet tillsammans med Holtab.

– Deras sätt att arbeta passar oss väldigt bra. Vi har haft bra diskussioner och deras teknikkunskaper hjälper även oss att utvecklas, konstaterar han.

Skensystemet 185Power tog Wöhner initialt fram till elnätsidan och man var intresserad att utveckla produkten och även göra landanpassningar. Därför passade det båda företagen väl att jobba tillsammans.

– Vi åker fram och tillbaka till varandras fabriker och samarbetet är såväl på sälj- som tekniksidan. Vi har en stor ömsesidig förståelse och intresse av, och för, varandra. Holtab är en bra samarbetspartner som passar oss och våra produkter bra, säger han.

Fler Branschnyheter