× Close languages

“Det kändes viktigt att äntligen få komma tillbaka till Nepal”

“Det kändes viktigt att äntligen få komma tillbaka till Nepal”

För första gången sedan pandemin har Holtab varit på besök i Nepal, där man driver flera projekt tillsammans med föreningarna Tuki Nepal och Build up Nepal. Målet med denna resa var att följa upp pågående projekt, men även hitta nya som kan göra skillnad i framtiden.

– Det var länge sedan vi hade möjlighet att besöka Nepal, det kändes viktigt att äntligen få komma tillbaka. Vi såg att mycket fungerar som vi tänkt och utvecklingen i Nepal har varit enorm. Men det var också mycket som behövde ses över, säger Sanna Moberg, projektledare på Holtab.

Skolor, sjukstugor och solceller i Jyamrung

På resan besökte Holtab-medarbetarna Henrik Johansson, Jill Bengtsson, Magnus Carlsson och Sanna Moberg åter området Jyamrung där man tidigare varit med och byggt upp skolor och sjukstugor. Här ligger bland annat byn Solentyar, där man under besöket sponsrade en skola med en dator. Man besökte också den sjukstuga där Holtab nyligen var med och projekterade och finansierade en solcellsanläggning. 

– Det var väldigt roligt att se att det vi varit med och byggt upp i Jyamrungområdet såg så bra ut. Till exempel kunde vi konstatera att den nya solcellsanläggningen fungerade. Elektricitet är en viktig del för att byarna ska kunna utvecklas och för att människor ska kunna förbättra sina liv, säger Sanna Moberg. 

Holtab har varit med och projekterat och finansierat en solcellsanläggning på en sjukstuga i Solentyar.

 

Jill Bengtsson med skolbarn i byn Solentyar.

 

Trasiga vattenanläggningar i Majhigaun

I Majhigaun har Holtab sedan 2017 arbetat för att få till olika vattenlösningar, inte minst till de hus som ligger högre upp i byn och som har extra behov. Under besöket såg Sanna och hennes kollegor att stora delar av anläggningarna var trasiga, vilket de snabbt bestämde sig för att åtgärda. 

– Vi skickade dit hantverkare direkt som kunde fixa felen, och redan i slutet av november fick vi besked om att det var fixat. Nu ska vi, tillsammans med våra partners, se till att vattenanläggningarna i Majhigaun underhålls löpande, säger Sanna. 

Behovet fortsatt stort

Pratapur är det senaste området där Holtab engagerat sig. Under året har man sponsrat ett klassrum till den nya skolan som snart står klar. Sanna och hennes kollegor besökte även färdiga hus som Build up Nepal byggt i området. 

– Vi insåg att behovet av hjälp med byggnationer och annan utveckling är stort i Pratapur. Här finns potential för oss på Holtab att fortsätta vårt engagemang, säger Sanna Moberg. 

Nästa steg för Holtab är ett projektsgruppsmöte, där beslut ska fattas om vilka projekt man ska vara med och driva framöver. 

– Vi vill till exempel hjälpa till med att utveckla Build up Nepals verkstad, där det tillverkas pressmaskiner för så kallade earthbricks, som man sedan bygger jordbävningssäkra hus och skolor av. Vi ska också fortsätta jobba med det vi påbörjat. Att jobba långsiktigt och följa upp befintliga projekt är viktigt, säger Sanna.  

Det är nu drygt 13 år sedan arbetet i Nepal startade för Holtab. Sedan dess har man bland annat varit med och byggt jordbävningssäkra hus, arbetat med elförsörjningen, byggt en solcellsanläggning och varit med och anlagt en vattenreservoar. Resorna till Nepal, mitt i världens mäktigaste bergskedja Himalaya, har varit många och flera av Holtabs medarbetare har besökt olika byar. Fokus för Holtab har varit att tillsammans med traktens folk göra olika insatser som gör skillnad både för individ och hela byar. Det blev än viktigare efter den stora jordbävningen som drabbade Nepal 2015.

– Att få vara med om detta är en fantastisk förmån. Det betyder mycket att arbeta på ett företag som engagerar sig i projekt som inte bara har med det egna resultatet att göra. Arbetet i Nepal liknar inget annat, man känner att man är del av något större, säger Sanna.

 

Den nybyggda skolan i Pratapur där Holtab varit med och sponsrat ett klassrum.

 

 

Läs mer om vårt arbete i Nepal >

 

Fler Hållbarhet