× Close languages

Holtab ger Gekås Ullared kraft att växa

Holtab ger Gekås Ullared kraft att växa

Gekås Ullared har slagit många häpnadsväckande försäljningsrekord genom tiderna. Över 40 miljoner kronor i försäljning på en dag var det senaste. Med ny tillbyggnad och kraftigt ökat elkraftsuttag tar det välkända varuhuset sikte på nästa rekord.

Toppbilden, från vänster till höger: Patrik Kristoffersson – ledande montör El-Andersson, Anders Andersson – ägare/ansvarig El-Andersson, Tobias Fäldt – ansvarig entreprenör Holtab.

Gekås startade i Ullared på 60-talet och är i dag ett av Sveriges mest kända varumärken. Från att då vara inhyst i stationshuset i byn och sälja städrockar till chockpriser är det i dag ett megastort varuhus som inte bara rymmer själva butiken utan även restauranger och lekland.

Sedan fem år tillbaka pågår den största tillbyggnaden i varuhusets historia.

– Vi har varit offensiva när det gäller att bygga ut. Det är häftigt att se hur mycket som växer fram. Men det innebär också att vi får ett kraftigt ökat behov av el, säger Magnus Larsson, ansvarig för fastighetsteknik på Gekås Ullared.

 

Ökat kraftuttag

Eftersom det byggs ytterligare 32 000 kvadratmeter, det vill säga ungefär fem fotbollsplaner, så måste kraftabonnemanget från Eon ökas på. Det handlar om femtio procent större uttag av el.

Därför fick Holtab uppdraget att leverera ett nytt mottagningsställverk 12kV med tillhörande kontrollutrustning i form av en totalentreprenad.

– Vår gamla mottagningsstation kom också från Holtab. Vi är duktiga på el här på Gekås, men kraftöverföring är lite av ett eget område inom el. Så vi har helt enkelt köpt in expertkompetens, vi gillar att jobba med proffs, säger Magnus Larsson.

Arbetet med kraftöverföringen hos Gekås har utförts i samarbete med El-Andersson. Förutom en mottagningsstation har Holtab levererat fem lågspänningsställverk.

– Smidigt. Det är det ordet som bäst beskriver att jobba med dem. Holtab är mitt förstaval när det gäller ställverk. De levererar det som utlovas och det är hög kvalitet, säger Anders Andersson som är El-Anderssons ägare. 

Varuhuset ökar uttaget i sitt kraftabonnemang med 50 procent. Holtab levererar en ny mottagningsstation på 12kV med tillhörande kontrollanläggning. Dessutom levereras fem lågspänningsställverk.

 

Viktigt med el

Den nya delen av Gekås kommer att se annorlunda ut än de äldre delarna. Belysningen har förbättrats och blivit mer flexibel med nya LED-lampor. 

– Vi kommer att ha mer valfrihet och lättare kunna ändra belysning beroende på vilken säsong det är. Får vi strömavbrott kommer det inte att släckas ned något alls, tidigare så slocknade två av tre lampor, säger Magnus Larsson på Gekås Ullared.

En viktig pusselbit i ombyggnaden är ventilationen. Den nya klimatanläggningen kommer att vara en stor post när det gäller ökad användning av el. På parkeringen sker stora förändringar med ökad elektrifiering. Antalet platser där bilister kan ladda sin elbil kommer att fördubblas.

 

Magnus Larsson är ansvarig för fastighetsteknik på Gekås Ullared. Foto: Gekås

Magnus Larsson är ansvarig för fastighetsteknik på Gekås Ullared. Foto: Gekås

 

– Vi jobbar långsiktigt och ser hela tiden över hur vårt kraftbehov kommer att se ut framöver. Nu när detta stora projekt är avslutat kommer vi att sätta tänderna i nästa framtidsplan, säger han.

Med utbyggnaden och den nya elkraftslösningen är det sannolikt att nuvarande dagsförsäljningsrekord på drygt 40 miljoner kronor snart kommer att slås.

 

Utmaning:

Gekås Ullared gör sin största tillbyggnad någonsin och behovet av elkraft ökar stort. Restaurangen, inklusive ett storkök, ökar sina ytor. Fler parkeringsplatser ska ha möjlighet till elladdning.

 

Lösning:

Varuhuset ökar uttaget i sitt kraftabonnemang med 50 procent och Holtab levererar en ny mottagningsstation på 12kV med tillhörande kontrollanläggning. Som underleverantör till El-Andersson levereras 5 lågspänningsställverk.

Detaljer:
Konstruktionsspänning: 12kV
Märkström: 1250A
Brytare med golvgående truck
Full redundans med dubbla inmatningar från nätägare och delad samlingsskena
Ljusbågsvakt med zon-indelning

Dessutom leverans av:
LS-system 110VDC
Kontrollanläggning med RTU, pekskärm och stationsstyrning för fastighetens samtliga 12kV-ställverk
Gjuthartzisolerad transformator 11/0,42kV, 1600kVA
Provning och driftsättning

5 stycken lågspänningsställverk typ Holtab CMS, Form 4A

Märkström distributionsställverk 2400A (4 styck)
Märkström reservkraftsställverk: 4000A (1 styck)
Kommunicerbara brytare med lokala displayer och kommunikation via Modbus
Ljusbågsvakt

 

Resultat:

Tack vare mer elkraft ökar Gekås chansen till fler försäljningsrekord och förbättrad lönsamhet. Butiken och restaurangen växer till ytan och får bättre lösningar gällande belysning, ventilation och reservkraft. På så sätt får även kunderna en bättre upplevelse under sina besök.

Läs mer om Gekås.

 

Pressbild: Gekås Ullared

Vill du veta mer kontakta

Anders Haglund

Anders Haglund

Industri

070-590 80 83

anders.haglund@holtab.se

Fler Referenser