× Close languages

Ola njuter av friheten

Ola njuter av friheten

Efter 15 år på entreprenadsidan fick han nog. Hej då till stress, kyla och att ständigt bryta upp. På Holtab är det mer helhetsperspektiv, eget ansvar och flexibilitet.

– Det är bra stämning på Holtab och det finns många olika sorters människor, säger Ola Rosberg, gruppchef i Projekt Lågspänning.

Det finns en tjusning i att vara elektriker på entreprenadsidan. Att komma till en ny plats och att efter dryga halvåret lämna en färdig byggnad efter sig. Under den tiden lär sig olika yrkesgrupper att samarbeta – anläggare, snickare, rörmokare och elektriker. 

– Det var stor omväxling bland jobben, allt från att bygga villor till att skapa eller renovera en större industri, säger Ola.

Men det fanns baksidor. En känsla av att ständigt bryta upp. Att komma till en ny plats och möta nya kollegor där samarbetet var tvunget att fungera. 

– Det var kallt på vintern, varmt på sommaren. Blött när det regnade. Tungt och stressigt. Jag kände mig mätt och ville testa något nytt, se om jag kunde utvecklas, säger han. 

 

Nära samarbete

Han kom till Holtab efter 15 år på entreprenadsidan. Först var han ledande montör och sedan ett år tillbaka är han gruppchef i Projekt Lågspänning. Det innebär att han leder arbetet med att skapa skräddarsydda lågspänningsprodukter. Han jobbar i nära samarbete med projektledare, elkonstruktörer och högspänningsgruppen. 

Mycket av tiden går åt till att planera arbetet. Han har för tillfället 13 montörer i gruppen och förutom att planera när produkterna ska vara färdiga och vem som ska göra vad, jobbar han med att försöka få tag på fler kompetenta montörer som passar i gruppen. 

 

”Bra förebild”

Han har sitt kontor bara några meter från ytan i fabriken där många av produkterna sätts ihop. Även under coronapandemin har han varit på plats fyra dagar i veckan för att på ett bra sätt kunna leda arbetet. Det händer att han själv går in och monterar. 

– Har jag en halvdag över så lägger jag timmarna i montaget. Det är både för min egen och för gruppens skull. Jag håller uppe min kompetens och kan dessutom stötta när det behövs. Jag vill vara en bra förebild, säger han. 

 

Vad är det roligaste med rollen som gruppchef?
– Att jag blir inblandad tidigt i processen. Jag tar emot projekten när de kommer från säljsidan och kan följa dem hela vägen. Jag har möjlighet att påverka och dessutom är det kul att ansvara för att min grupp med montörer utvecklas åt rätt håll. För mig personligen är jag mindre låst nu än när jag var på entreprenadsidan. Vi har flextid och jag lever ett mer bekvämt liv med större trygghet. 

 

Vad är Holtab för företag?
– Det är lätt att trivas här. Avdelningarna jobbar tätt ihop och vi har nära till beslut. Jag kommer inte så mycket högre upp. Jag har en divisionschef över mig, och sedan är det en vd över honom, säger Ola Rosberg. 

 

Fakta: 

Namn: Ola Rosberg, 40 år.

Yrkesroll: Gruppchef i Projekt Lågspänning på Holtab.

Bor: Utanför Bräkne Hoby i Blekinge, drygt 3 mil från Tingsryd. 

Gjorde innan Holtab: Jobbade som entreprenadelektriker i 15 år. 

Gillar att göra på fritiden: Har ett stort hus som han gärna fixar och renoverar. Han är även engagerad i dotterns friidrott.

 

Denna artikel ingår i artikelserien #JobbapåHoltab – läs gärna fler artiklar här.

 

Fler HR