× Close languages

Klara gick från showbusiness till elbranschen

Klara gick från showbusiness till elbranschen

En dag stannade Malmösångerskan Klara upp och funderade på vad som är riktigt svenskt – sen bar det av till den småländska myllan. En elutbildning senare jobbar Klara Koos Ek som elmontör på Holtab.

– Jag försöker att inte tänka så mycket, utan att vara i flowet och ha kul, säger Klara Koos Ek, 30 år.

Hon är en sann kreativ själ, en ung skådespelerska och sångerska från Malmö. Hon har rest och bott på många ställen i världen. Elektriska grejer har aldrig varit något för henne. 

– Jag har knappt vågat öppna proppskåpet hemma, säger Klara.

Trots det jobbar hon i dag på Holtab, dessutom med högspänningsprodukter. Efter en vuxenutbildning till elektriker monterar hon lösningarna i produkter som säljs på den svenska elkraftsmarknaden. Och boendet, ja, det är långt från storstad och kontinentala impulser. Hon bor numera på landet, mitt i den småländska skogen, en bit utanför Tingsryd. 

 

“Coolt ställe”

På ägorna har hon djur av alla dess slag och hon ägnar sig åt odling. 

– Det känns som att jag är på rätt plats i livet. Att jag valde elutbildningen och Holtab är för att jag hela tiden tänker nytt och ville ha en utmaning. På grund av pandemin blev mycket inställt för mig inom underhållningsbranschen, säger hon. 

 

Klara (till höger) tillsammans med kollegan Hale Ståhl.

För henne som tror på ett mer hållbart sätt att leva känns Holtabs del i elektrifieringen som en bra matchning. Här får hon vara med och bygga ställverk som sedan blir en del av elnätet där vind- och solkraft är viktiga källor. 

– Elnätsstationerna jag är med och bygger gör nytta. Holtab är ett coolt ställe. Dessutom är det inspirerande att se alla unga kvinnor här på Holtab som basar över projekt och driver på. 

Hon har funderat på hur det kommer sig att det finns ett innovativt industriföretag mitt i den småländska skogen.  

– Det är en överraskning, jag menar, Tingsryd är litet, det går inte att komma ifrån. Men här finns en möjlighet att tänka stort. 

 

Utvecklas gärna

Innan hon började på Holtab läste hon på om kulturen. Hon förstod att den som visar framfötterna får chansen. Det är inga hierarkier och att folk får testa nytt. Det har hon känt av själv på den korta tid hon varit heltidsanställd. 

– Jag har redan blivit inbjuden att engagera mig i saker som inte har specifikt med min roll att göra. Här finns möjlighet att utvecklas. 

Som sångerska har hon varit med i musikaler, gjort dansprojekt och sjungit på privata tillställningar över hela landet. Men det kringflackande livet har pausats. I sin jakt på något nytt, på det som är genuint svenskt (”det måste väl vara Småland”), så landade hon på landet utanför Tingsryd. 

– Jag är lite stolt. Det var oväntat att jag skulle ha ett industrijobb, men här gör jag nytta för klimatet, säger Klara Koos Ek. 

 

Fakta:

Namn: Klara Koos Ek, 30 år
Roll på Holtab: Elmontör
Utbildning: Yrkesutbildning inom el
Gjorde innan: Jobbade som sångerska och skådespelerska
Bor: Linneryd, utanför Tingsryd
Familj: Sambo och många djur – hund, katter, höns, vaktlar och bin
Fritid: Djur, odling och musiken så klart

 

Denna artikel ingår i artikelserien #JobbapåHoltab – läs gärna fler artiklar här.

 

Fler HR