Svenska
In English
Dansk

Vi tar hand om naturens kraft

Förnybar energi är ett stort affärsområde för oss, där vi erbjuder kundspecifika lösningar såsom fördelningsstationer, transformatorstationer, avgreningsskåp och Scada-byggnader.
Kundreportage Vattenfall

Vindkraftpark Hjuleberg

Holtab har levererat en mottagnings-station till Vattenfalls nya vindkraftpark Hjuleberg. Det ett unikt totalkoncept med teknik och kraft i samma hus – som byggts på Holtabs fabrik och utvecklats tillsammans med Vattenfall.

En unik allt-i-ett-lösning perfekt för Hjuleberg vindkraftpark

Hjuleberg vindkraftpark byggs under 2013 och kommer att bestå av 12 vindkraftverk från Siemens som vardera har en effekt på 3 MW och en tornhöjd på 92,5 meter samt en rotordiameter på 113 meter. Den sammanlagda totala effekten blir 36 MW, vilket innebär att parken kan producera förnybar hushållsel till omkring 18 000 hem per år.

Till Hjuleberg vindkraftpark har Holtab levererat en mottagningsstation, som utvecklats tillsammans med Vattenfall.

– Det är ett totalkoncept med teknik och kraft i samma hus, berättar Michael Fohlin på Holtab.

Pilotprojekt

För både Vattenfall och Holtab är detta något av ett pilotprojekt då lösningen arbetats fram för att passa vindkraftparker utan fast personal.

– Det här en bra och förhoppningsvis effektiv lösning som så här långt fungerat utmärkt, konstaterar Kenneth Pettersson på Vattenfall.
Mottagningsstation med separata utrymmen för mellanspänningsställverk, scada, kontor och toalett.
36 kV mellanspänningsställverk ABB ZX0.2.

Unik lösning

Mottagningsstationen både konstrueras, produceras, provas och besiktigas på Holtabs fabrik i Tingsryd innan leverans till kund.

– Det är en unik lösning som vi kan erbjuda våra kunder och jämfört med att bygga en likadan station på plats är det dessutom en mycket ekonomisk lösning, fortsätter Michael Fohlin.

Och Kenneth Pettersson delar den åsikten.

– Det är otroligt praktiskt att man kan bygga allt på ett ställe och sedan köra det till vår park på en lastbil, avslutar han.
Kontakter Holtab
Andreas Thern
Försäljning
Mattias Hansson
Försäljning